Animaliers in de beeldhouwkunst


Kunstenaars die zich specialiseren in de weergave van dieren worden ook animaliers genoemd. Deze term heeft betrekking op zowel beeldhouwers als schilders.


De term animalier ontstond aan het begin van de negentiende eeuw in Parijs toen schilders en beeldhouwers zich gingen specialiseren in de weergave van dieren.

Kranten gebruikten de term voor het eerst in 1831, nadat drie beeldhouwers - Antoine-Louis Barye (1796-1875), Christophe Fratin (1801-1864) en Alexandre Guionnet - diersculpturen hadden tentoongesteld op de kunsttentoonstelling van de Salon de Paris. De jury van de Salon vond destijds de weergave van dieren als onderwerp niet passend voor een tentoonstelling op de Salon. Daarom werden voor 1850 veel dierbeeldhouwwerken afgewezen.


Door de groeiende interesse voor de anatomie en de aanwezigheid van van exotische dieren in de Jardin des Plantes te Parijs veranderde de houding jegens animaliers echter in een specialisme waar veel beeldhouwers trots op waren. Ze kregen uiteindelijk zelfs aparte zalen in de Salons.


Kunstwerken van Nederlandse animaliers in de openbare ruimte

Hieronder vind je enkele beeldhouwwerken van Nederlandse beeldhouwers die zijn geboren eind 19e eeuw en waarvan werk in de openbare ruimte in Nederland is te zien.

Meer weten?