Een impressie van dierenbeelden op straat


Hieronder vind je enkele dieren op bruggen, fonteinen, gebouwen, gevelstenen, hekwerk, monumenten, in parken, plantsoenen, op rotondes en windwijzers en uithangborden.


Bruggen


Fonteinen

Fonteinen dien(d)en vaak ter verfraaiing van de stad, een dorp, paleizen of andere gebouwen. Ze waren vaak een statussymbool van machthebbers, rijken en projectontwikkelaars, maar zorg(d)en ook voor verfrissing en drinkwater. Vaak werden ook dierenfiguren voor de fonteinen gebruikt. Met name in de tijd van de barok (17e eeuw en 1e helft 18e eeuw) werden fonteinen gewaardeerd. Uit die tijd dateren ook de fonteinen in de tuinen van Versailles nabij Parijs en de fonteinen in de tuin van Paleis 't Loo in Apeldoorn.

Gebouwen met ornamenten

Gevelstenen


Gevelstenen ontstonden in de tweede helft van de 16e eeuw en werden tot de 18e eeuw gebruikt als ‘huisteken’, omdat er nog geen
huisnummers waren. De gevelstenen bevatten een afbeelding en/of tekst die iets over het huis, de bewoner of zijn beroep of herkomst zegt. Na de invoering van huisnummers begin 19e eeuw zijn veel gevelstenen verloren gegaan.

Hekwerk

Monumenten


Monumenten worden vaak met dieren versierd en symboliseren een locatie, karaktereigenschap of gebeurtenis.
Er zijn echter ook monumenten speciaal voor dieren opgericht. Ga daarvoor naar de pagina Dierenkunst ter herinnering.

Rotondes

Ruiterbeelden

Straatsculpturen

Uithangborden

Windwijzers