Streetart: dieren op muurtekeningen en elektriciteitskastjes


De laatste jaren zien we in diverse steden steeds meer muurtekeningen (murals) verschijnen op muren van gebouwen en elektriciteitskastjes. Vaak zijn daar ook dieren op te zien.


Grotschilderingen en fresco's
Het schilderen op muren is feitelijk niet iets van de laatste jaren. Al in de prehistorie schilderden mensen afbeeldingen op muren in grotten en in de middeleeuwen volgden fresco's in kerkgebouwen. Fresco's zijn muur- of plafondtekeningen waarbij de verf direct op de natte kalk wordt aangebracht, zodat zij na te zijn gedroogd daarmee één geheel vormt.
In het museum van nationale kunst van Catalunya in Barcelona is een grote collectie fresco's te bewonderen. Deze dateren uit de 11e - 13e eeuw en zijn verwijderd uit kerken in de Pyreneeën. In de fresco's is ook de invloed van Byzantijnse kunst terug te zien en de contacten met de islamitische wereld.


Muralismo
Rond 1910 ontstond in Mexico de kunstbeweging 'het muralismo'. Dit had te maken met de revolutie van 1910. De arbeidersklasse die nauwelijks kon lezen en schrijven kreeg via muurschilderingen een revolutionaire opvoeding. Grote ruimtes in openbare gebouwen werden beschilderd met socialistische beeldmateriaal. Dit zag je later ook in veel communistische landen.


Hedendaagse muurtekeningen (murals)
De hedendaagse muurtekeningen worden, vaak in opdracht van een gemeente, gemaakt om een buurt op te vrolijken en zorgen vaak ook voor een gevoel van verbinding in een buurt.
Vaak zijn op muurtekeningen ook dieren te zien, al dan niet met een (symbolische) betekenis.
Enkele Nederlandse en Belgische muralisten die vaak ook dieren afbeelden zijn: Eelco van den Berg, Nina Valkhoff, ROA en SMOK.


Meer dieren op muren

Dieren op elektriciteitskastjes