Taxidermie die ons uitnodigt om na te denken over onze omgang met dieren


Taxidermie is het prepareren of opzetten van dieren. Sinds de jaren 90 zijn er ook kunstenaars die van de dode lichamen van dieren kunstwerken maken. De beweegredenen van de kunstenaars om dode dieren te gebruiken voor kunst is verschillend. Sommigen doen het om de schoonheid van dieren nog meer tot uiting te brengen, anderen willen ons aan het nadenken zetten over onze (ambivalente) omgang met dieren.


Het Nederlandse kunstenaarsduo Sinke & Van Tongeren gaat het om het tonen van schoonheid. Zij zetten dieren op en laten zich daarbij vaak inspireren door de 17e eeuwse schilderkunst van Jan Weenix (1640 of 1641-1717), Melchior d'Hondecoeter (1636-1695) en Adriaen van Oolen (17e eeuw). Andere kunstenaars die werken met opgezette dieren vind je hieronder. Bij ieder kunstwerk is, waar mogelijk, de titel van het kunstwerk weergegeven en de kunstenaar(s). Kijk vooral op de website van de betreffende kunstenaar(s) voor meer kunstwerken en de achtergrond van de kunstenaar(s).

Geschiedenis taxidermie


Vroeger werd aan taxidermie gedaan voor het verzamelen van diersoorten voor hun schoonheid, voor de wetenschap of als trofee. De Britse Walter Potter (1835-1918) was een taxidermist die diorama's van dieren maakte in menselijke settings. Zie het filmpje uit 1965 hieronder.

Boeken over Taxidermie