Fotografie die ons uitnodigt om na te denken over onze omgang met dieren


Hieronder vind je een aantal fotografen die fotoboeken of fotoprojecten hebben waarmee ze ons een spiegel voorhouden om te laten zien hoe we met dieren omgaan.


Jo-Anne Mc Arthur


Jo-Anne Mc Arthur is een Amerikaanse fotografe die in 2013 het boek 'We Animals' uitbracht. Haar werk is ook te zien in de documentaire The Ghosts in our Machine (2013).

Jan van IJken


Fotograaf en filmmaker Jan van IJken heeft in 2005 het zwart-wit fotoboek 'Dierbaar...' uitgebracht met teksten van Ivo de Wijs. Met zijn boek laat hij zien hoe verschillend we met dieren omgaan. Zijn foto's roepen vragen op of de manier waarop wij met dieren omgaan wel goed is.
In 2012 heeft Jan van IJken de film Facing Animals uitgebracht die vergelijkbare vragen oproept.

Joel Sartore - The Photo Ark

De Amerikaanse fotograaf Joel Sartore legt in zijn project Photo Ark sinds 2006 dieren vast als ambassadeurs voor het behoud van biodiversiteit. Hij doet dat in de vorm van studioportretten.

Fish Love Project


Een ander fotoproject is Fishlove dat in 2009 in Engeland is gestart om ons te wijzen op de problemen rond overbevissing.

In 2018 deden ook bekende Nederlanders mee aan de campagne en gingen zij op de foto met een dode vis.

Tim Flach


De wildlife fotograaf Tim Flach maakte het boek 'Endangered' (2017) over bedreigde diersoorten. Hij zegt daarover o.a.:
"De mens heeft de flora en fauna in de wereld in gevaar gebracht. In het verleden zagen we de natuur als robuust, en onszelf als kwetsbaar. Nu is de natuur kwetsbaar.”