Films die ons uitnodigen om na te denken over onze relatie met dieren


Films zijn er in verschillende vormen, zoals documentaires, campagnefilms, animatiefilms en natuurlijk speelfilms.


Documentaires

1981

Er zijn veel documentaires gemaakt over onze omgang met dieren. Ze zijn gemaakt zodat hun verhalen bekend worden bij een breed publiek en ze nodigen mensen uit om na te denken over onze verschillende relaties met dieren.


De eerste kritische film over onze omgang met dieren dateert waarschijnlijk uit 1981: The Animals Film. De film toont hoe we met dieren omgaan in de bio-industrie, als huisdier, voor vermaak, onderzoek en in het leger.


In 1983 volgde in Nederland de eerste kritische film over onze omgang met dieren: Dossier Dier van Dirk Boon (1949-2019). Daarna zijn meer dan honderden kritische films gemaakt.


De Nederlandse filmmaker Jan van IJken maakte o.a. de indrukwekkende film Facing Animals (2012) vanuit het perspectief van het dier.


Meer films vind je o.a. op de website van dierenorganisatie PETA en van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Campagnefilms


Korte films worden ook ingezet voor campagnes, de zgn. campagnefilms. De dierenorganisaties GAIA en Bont voor Dieren tonen met onderstaande filmpjes onze ambivalente houding jegens dieren.

Bont voor Dieren - Waar hield de liefde op? (2016)

GAIA - Waar de liefde voor dieren stopt, begint de onze (2017)

Animatiefilms


Er zijn ook enkele animatiefilms gemaakt die kritisch zijn over onze omgang met dieren.

The Meatrix (2006)


Na het verschijnen van de film The Matrix (1999) is door het Amerikaanse grafisch bureau Free Range Studios in 2003 een parodie op de film gemaakt: The Meatrix.


The Meatrix vertelt in de stijl van de Matrix hoe het er aan toe gaat in de meeste veehouderijbedrijven in de wereld.

Back to the start (2011) en The Scare Crow (2013)

De Amerikaanse fastfood keten Chipotle Mexican Grill liet twee animatiefilms maken toen zij overgingen op duurzamere dierlijke producten in hun restaurants. Daarmee wilden ze laten zien dat voedsel ook op een andere wijze kan worden geproduceerd.

Back to the start (2011)

Boer Jansen (2012)

In Nederland verscheen in 2012 de animatiefilm Boer Jansen van Arjan Wilschut. Deze film laat zien hoe een Nederlandse boer verstrikt raakt in de cyclus van efficiëntie: meer produceren tegen lagere prijzen. Daarbij verliest hij het welzijn van de dieren uit het oog.

The Scarecrow (2013)


Steve Cutts - MAN (2013)

Steve Cutts is een Engelse illustrator en animator die kritisch is op allerlei ontwikkelingen die gaande zijn in de wereld.
Ook over onze omgang met dieren is hij kritisch en maakte hij deze korte animatiefilm.

In de grote Animatiefilms zoals 101 Dalmatiërs (1961), Chicken Run (2000), Ratatouille (2007) en Free Birds (2013) en de films Babe (1995) en Charlotte's Web (2006) met pratende dieren valt ook de nodige kritiek te ontdekken op onze omgang met dieren voor bont, vlees en plaagdieren. De films met pratende dieren tonen indirect kritiek op onze omgang met dieren in de veehouderij en bontindustrie.

Pandadroom
En dan is er nog de animatiefilm Pandadroom, een computergeanimeerde 3D film die van 2002 t/m 2019 in De Efteling was te zien. De film die is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds probeerde het publiek bewust te maken van de schoonheid van de natuur en de negatieve impact die de mens er op heeft. De film laat drie thema's zien: smeltende ijskappen, vervuiling en vernietiging van de oceanen en houtkap. Er is nu een nieuw 4D filmavontuur over de natuur in de Efteling te zien: Fabula (trailer).

Ricky Gervais Live Animals

De Engelse acteur en groot dierenliefhebber Ricky Gervais maakte in 2003 zijn eerste stand-up show 'Animals' uit bewondering voor dieren.


Instagram Ricky Gervais

Dierenfilmfestivals


Er zijn een aantal filmfestivals in de wereld die zijn gewijd aan dieren. Op deze filmfestivals worden ook kritische films over onze omgang met dieren vertoond die je aan het denken zetten.
Het Dierenmuseum organiseerde in
2014 en 2015 het Dieren Film Festival in het Filmhuis in Den Haag.