Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Verdwijnen van diersoorten

Uitgestorven dieren

Jonge mammoet in het Natuurhistorisch
museum van St. Petersburg

In de loop der eeuwen zijn er veel diersoorten uitgestorven. De meest bekende zijn wel de dinosauriërs. Andere bekende uitgestorven diersoorten zijn de mammoet, de dodo en de olifantsvogel. Als alle levende en uitgestorven diersoorten bij elkaar genomen worden dan zijn er veel meer uitgestorven soorten dan levende soorten. Dat komt omdat in de evolutie soorten verdwijnen en er nieuwe bijkomen.

De snelheid waarin dieren nu uitsterven is wel veranderd. In de vorige eeuw zijn ongeveer 500 keer zoveel diersoorten uitgestorven als in voorgaande tijden. De verwachting is dat het aantal diersoorten dat in de toekomst zal uitsterven meer dan 10 keer hoger zal zijn dan op dit moment. Lees hier meer.


Hieronder vind je een videopresentatie met foto's van uitgestorven dieren en hier voor een filmpje van de in 1936 uitgestorven Tasmaanse tijger. Naturalis heeft een grote collectie van uitgestorven vogels. Voor meer informatie klik hier.


Filmtip

De film Racing Extinction (2015) laat zien dat het uitsterven van de dieren op aarde momenteel in zo een snel tempo gaat dat wellicht binnen honderd jaar de helft van alle diersoorten niet meer bestaat. Redenen: de illegale handel in bedreigde dieren en de klimaatverandering veroorzaakt door CO2-uitstoot. Om aandacht te vragen voor deze catastrofe heeft regisseur Louie Psihoyos (bekend van de Oscarwinnende documentaire ‘The Cove’) samen met een groep kunstenaars en activisten de film ‘Racing Extinction’ gemaakt.