Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Dieren die worden gehouden voor vermaak in het buitenland

In verschillende landen vinden nog andere vormen van vermaak met dieren plaats dan in Nederland.


Op de foto met exotische dieren

In verschillende landen kun je op straat op de foto met apen, krokodillen, slangen en andere exotische dieren of worden ze ingezet om het publiek te vermaken.(Foto: Jakarta Animal Aid Network

Klik hier voor een film over makaken die in Indonesië als straatartiesten worden ingezet.


Dierengevechten (beren, honden, hanen)/duels

Dierengevechten, gevechten tussen dieren, zijn in Nederland verboden, maar komen in andere landen nog voor. Veelal wordt er bij gegokt.

  • Beer-hondgevechten vinden illegaal nog plaats in Pakistan.
  • Hanengevechten komen voor in Zuid-Oost Azië (o.a. China, Filipijnen, Indonesië) en Latijns-Amerika (o.a. Mexico, Peru). Het betreft een duel tussen twee hanen. Soms worden er ook kleine messen aan de poten van de hanen gebonden. Het gevecht is over als een van de hanen dood is of afdruipt. Klik hier voor een filmpje uit de Filipijnen.
  • Hondengevechten zijn in heel veel landen verboden, maar vinden illegaal nog vaak plaats, ook in Nederland.
  • Insectengevechten vinden plaats in China, Japan, Vietnam en Thailand.

Stierengevechten, gevechten tussen stieren, vinden plaats in landen als India, Kenia, Korea en Japan


Eenden vangen

In Spanje, in Sagunto, vindt jaarlijks in augustus de eendenjacht (Suelta de patos) plaats. Hierbij worden eenden de zee in gegooid waarna zwemmers ze moeten proberen te vangen.
Foto: Lasprovincias.es


Met ratelslangen in bad

Jackie Bibby, bekend als de Texas Snake Man, gaat ter vermaak in bad zitten met 123 ratelslangen. Een record waarmee hij in het Guinness World Records boek staat.


Stierenvechten

Stierenvechten vindt plaats in Spanje, (Zuid)Frankrijk, Portugal, Peru, Colombia, Mexico, Venezuela, Ecuador en de Verenigde Staten. Het betreft een gevecht tussen een of meer mannen en een of meer stieren. De Spanjaarden en Portugezen introduceerden het stierenvechten in hun koloniën in Latijns-Amerika. Volgens het Comité Anti Stierenvechten worden wereldwijd jaarlijks meer dan 250.000 stieren, koeien en kalveren gebruikt en gedood tijdens stierengevechten en aanverwante evenementen. Ook veel paarden worden het slachtoffer van stierengevechten.
Stierenvechten is gebaseerd op eeuwenoude tradities. De mythische krachten van stieren worden al duizenden jaren bewonderd. In de Griekse mythologie wordt de minotaurus (half man, half stier) bestreden. Op het Minoïsche Kreta werd bij een soort rituele dans een soort stiersprong uitgevoerd waarbij de danser(es) over de rug van het dier een salto maakte. In de Romeinse tijd waren er geregeld gevechten met stieren te zien in de arena's om de superioriteit van de mens over de dieren te laten zien. In de vijfde eeuw was het bevechten van stieren in het gebied dat later Spanje zou heten een ritueel waarmee jonge mannen hun moed konden tonen. Later brachten de Moren het bevechten van stieren vanaf paarden naar het Iberisch Schiereiland.
In Spanje wordt een stierengevecht niet gezien als een sport, maar heeft het voor hen het karakter van een artistieke uitvoering waarbij de menselijke (vooral mannelijke) superioriteit over het dier en de dood wordt getoond. Stierenvechten zoals dat tegenwoordig wordt beoefend is al eeuwenoud en werd oorspronkelijk op dorpspleinen uitgevoerd. Vanaf de18e eeuw verplaatste het zich naar arena's.
Catalonië is de eerste Spaanse regio die met ingang van 1 januari 2012 op het vasteland het stierenvechten heeft verboden. 

Stierenrennen
Jaarlijks vinden sinds 1591 in Pamplona (Spanje) tijdens de Sanferminesfeesten in juli, ter ere van San Firmín de co-patroonheilige van de stad, stierenrennen plaats. Hierbij worden de stieren door de straten naar de arena gejaagd. Elke dag om acht uur 's ochtends worden zes vechtstieren door de nauwe straten van Pamplona gejaagd waarbij mensen voor ze uitrennen. 's Avonds vindt ook het traditionele stierenvechten plaats in de arena van Pamplona.

Andere activiteiten met stieren en andere dieren tijdens dorpsfeesten
In de stierenvechtlanden, maar ook in andere landen, zoals Brazilië, Panama en Nicaragua vinden jaarlijks vele dorpsfeesten ('fiestas') plaats, waarbij activiteiten met stieren plaatsvinden en de dieren worden gedood. Het zijn varianten op het stierenvechten en stierenrennen. 
Ook andere dieren worden gebruikt of gedood tijdens dorpsfeesten:

  • Ganstrekken (Peru, Spanje, België, Duitsland)
  • Tijdens het festival Pero Palo in Spanje moet een ezel door het dorp Villanueva de la Vera paraderen met een zware, dronken man op zijn rug. Het dier moet een veroordeelde voorstellen die in het dorp is geëxecuteerd. De veroordeelde en de ezel worden daarom door de omstanders bejegend en geplet. Verder klinken er veel geweerschoten in de lucht en worden koeibellen vlakbij de ezel gerinkeld. 
  • Paarden die met ruiters op hun rug door grote vuren moeten rennen. Dit festival wordt o.a. georganiseerd in Castilla y León in Spanje.
  • Struisvogels die door de straten moeten rennen, terwijl men aan hun vleugels en veren trekt en de dieren op de grond probeert te krijgen. Ook probeert men op de rug van de dieren te springen. Dit evenement wordt o.a. georganiseerd in Aragón (Spanje).
  • Mieren die worden ondergedompeld in azijn en daarna door de dorpelingen naar elkaar worden toegegooid. De mieren gaan bijten door de pijn en hun doodsstrijd, tot hilariteit van de dorpelingen. Dit gebeurt o.a. in Ourense en Laza (Spanje).
  • In Siena en andere plaatsen in Italië worden paardenraces gehouden waarbij paarden hard moeten rennen op een kort parcours en worden opgejaagd met zwepen. Dit heeft veel dode en gewonde paarden tot gevolg.

Meer informatie is te vinden op de website van het Comité Anti Stierenvechten.

Wil je meer weten over het WELZIJN van dieren die worden gehouden voor vermaak? Klik hier.