Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Dieren voor sport in het buitenland

In het buitenland houden mensen ook dieren voor de duiven-, honden- en paardensport. In sommige landen zijn er ook nog andere sporten met dieren.

 

Buffelraces
In India, Thailand, Cambodja, Maleisië en Indonesië vinden diverse racewedstrijden plaats met waterbuffels.


Kamelenraces
In Australie, het Midden-Oosten en Afrika worden kamelenraces georganiseerd met dieren. Meestal wordt in de kamelenraces gereden op dromedarissen. In het Midden-Oosten worden de jockeys inmiddels ook vervangen door robot-jockeys.


Konijnensport
In met name Scandinavische landen is de konijnensport (kaninhopping) populair. Konijnen moeten er over verschillende objecten heen springen. Zie ook de website van Stichting Sunflowers Ranch.


Olifantenpolo
In Nepal, Sri Lanka, India en Thailand wordt er polo gespeeld vanaf de rug van een olifant. Het wordt gespeeld onder toezicht van de World Elephant Polo Association.


Rodeo
Vooral in het westen van Amerika en in Canada is de rodeo populair en worden professionele wedstrijden georganiseerd met als 'rijkste' rodeo-wedstrijd de Calgary Stampede. Bij rodeo gaat het om het testen van de vaardigheid en snelheid van de deelnemer in het omgaan met een wild paard of wilde stier. De meeste rodeo-evenementen bestaan uit de onderdelen bareback, calf roping, barrell racing, saddle bronc, bull riding en steer wrestling.


Struisvogelraces
In Amerika en Zuid-Afrika worden ook struisvogelraces georganiseerd.


Vinkensport/vinkenzetting
Dit is een soort zangwedstrijd voor vinken. Het is van oorsprong een Vlaamse volkssport. Ook enkele Nederlandse vogelverenigingen beoefenen deze sport. Vinkenhouders zetten een aantal (driftige mannetjes)vinken in een kooi op een rij en tellen het aantal liedjes. De vinkenhouders showen hiermee de vorm en drift van hun vogels. De vink met de meeste liedjes is de winnaar. Al aan het eind van 16e eeuw bestonden er vinkeniersgilden in België die vinken vingen voor vinkenzangwedstrijden. Vanaf de 19de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw werden wedstrijdvinken doorgaans blind gemaakt, omdat er van uit gegaan werd dat ze dan beter konden zingen. Het blind maken van vinken gebeurde door de oogleden van de dieren dicht te schroeien. In 1920 maakte de Belgische overheid een einde aan dit gebruik. Het verbod werd ingegeven door protest van oud-strijders die tijdens de Eerste Wereldoorlog blind waren geworden bij gasaanvallen aan het oorlogsfront.
Klik hier voor een filmpje van een zangwedstrijd en een filmpje over de Tilburgse Vogelvereniging De Vink. In 1936 werd op grond van de Vogelwet het organiseren van zangwedstrijden in Nederland verboden, maar sinds 2010 is het weer toegestaan.