Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

'Beroemde' proefdieren

Sommige proefdieren zijn, om verschillende redenen, 'beroemd' geworden.


Brown Dog affair (1903)
In 1906 was al eerder in England een standbeeld voor een bruine hond opgericht. Dit naar aanleiding van de zogenaamde 'Brown Dog affair', een politieke controverse over vivisectie die woede van 1903 tot 1910 in Engeland.
De controverse ontstond nadat in 1903 William Bayliss aan de universiteit van Londen een illegale ontleding van een hond had uitgevoerd voor een publiek van 60 studenten op een bruine terrier dog. De anti-dierproevenlobbyisten maakten een bronzen standbeeld ter herinnering aan de hond en onthulden dat in 1906 in Battersea. Veel medicijnstudenten ergerden zich aan het bijschrift  "Men and women of England, how long shall these Things be?". In 1910 verwijderde de gemeente het standbeeld vanwege het vandalisme dat er ontstond. In 1985 werd er een nieuw standbeeld voor de hond gemaakt dat nu in Battersea Park staat. Foto:Tagishsimon
Hond Laika (1957)
De Russische hond Laika werd in 1957 in de Spoetnik II geplaatst en in een baan om de aarde geschoten. Laika overleed na een paar uur in de ruimte aan oververhitting en stress.
Stier Herman (1990-2004)
Stier Herman was de eerste transgene stier ter wereld en werd geboren bij het biotechnologische bedrijf Pharming.
Hij is het eerste genetisch gemanipuleerde dier ter wereld. In zijn DNA werd een menselijk gen ingebouwd waardoor vrouwelijke nakomelingen melk met het ontstekingsremmende eiwitlactoferrine zouden produceren. Deze melk zou dan kunnen worden gebruikt voor babyvoeding. De dochters van Herman produceerden echter maar heel weinig van het gewenste medicijn, omdat het toegevoegde gen bij Herman nog niet goed werkte. Later zijn door verbeterde technieken genetisch veranderde koeien gemaakt waarbij het betreffende gen wel goed werkte. In 2004 liet men Herman inslapen, omdat hij veel pijn had als gevolg van artrose. Sinds 2008 is Herman, opgezet, te zien in Naturalis. Foto: Peter Maas
Schaap Dolly (1996-2003)
Dolly was het eerste gekloonde schaap en de eerste kloon ter wereld van een volwassen dier. Het weefsel waar Dolly uit is ontstaan, lag in een cel van het uierweefsel van een volwassen ooi. Dit was de reden voor de Schotse wetenschappers die het experiment uitvoerden om haar naar de rondborstige country-zangeres Dolly Parton te vernoemen. Sinds Dolly zijn er vele lammeren, muizen en andere dieren gekloond. In 2003 heeft een dierenarts Dolly laten inslapen vanwege een longontsteking en voortijdige artritis. Dolly is opgezet en te zien in het Scottish National Museum in Edinburgh.
Meer informatie over klonen vind je hier.