Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Dieren in beeld

Je kunt de dierenwereld op verschillende manieren zien. Daarbij kun je kijken naar de gedomesticeerde dieren en de niet-gedomesticeerde dieren. Voor de gedomesticeerde dieren kijk je o.a. naar huisdieren, de dieren in de intensieve veehouderij, dierentuinen en circussen. De niet-gedomesticeerde dieren zijn in het echt vaak wat moeilijker te vinden, maar webcams, documentaires en foto's brengen de niet-gedomesticeerde dieren ook dichtbij. 

Ga op pad of kijk vanuit je luie stoel.

Zelf de natuur in

Wil je de dierenwereld van Nederland 'live' zien, dan kun je natuurlijk gewoon de natuur ingaan. Nederland kent verschillende natuurgebieden en 20 nationale parken waar je kunt wandelen en/of fietsen. De volgende websites geven hierover informatie:


www.hollandgroen.nl
www.nationaalpark.nl
www.natuurkaart.nl
www.natuurinnederland.nl

www.natuurmonumenten.nl
www.staatsbosbeheer.nlHet boek 'Wildlife wandelingen in Nederland' van Sietske de Vet uit 2011 beschrijft een aantal wandelingen waar je wildlife kunt spotten.

Wil je in het BUITENLAND een nationaal park bezoeken, kijk dan op de lijst van nationale parken op Wikipedia. Per land zijn daar de nationale parken genoemd.

Musea in Nederland

In Nederland zijn er o.a. de volgende musea die de dierenwereld in beeld brengen:

Het Aardhuis, Hoog Soeren

Een museum waar exposities worden gehouden over de natuur op de Veluwe.

Museon, Den Haag

Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum dat de mens en zijn rol in de samenleving centraal stelt, informatie uitwisselt over actuele onderwerpen uit de wereld van natuur, cultuur, wetenschap en techniek, dwarsverbanden legt en inzichten biedt.

Museonder, De Hoge Veluwe

Het eerste ondergrondse museum ter wereld dat een beeld geeft van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en geleefd heeft.

Museum Vlaardingen

Dit museum beheert collecties over de Nederlandse zeevisserij en de stad Vlaardingen.

Muzee, Den Haag

In Muzee Scheveningen kom je alles te weten over het leven van, op en in de zee. Natuur en cultuur, samengebracht onder één dak. Ontdek hoe men leefde aan boord van een bomschuit en daal af in de ijskoude duisternis van de diepzee.

Naturalis Biodiversity Center, Leiden

Bij Naturalis Biodiversity Center wordt biodiversiteit beschreven en verklaard. Voor het welzijn van de mens en het voortbestaan van de aardse natuur.

Natuurcentrum Ameland

In Natuurcentrum Ameland word je meegenomen op reis door de Amelander natuur en ben je getuige van het ontstaan van het waddengebied.

Natuurdiorama Holterberg, Holten

Natuurdiorama Holterberg heeft een van de grootste collecties Europese diersoorten van Nederland en laat meer dan 500 dieren zien. Varierend van de grootste zangvogel van Nederland, tot de enige aap die voorkomt in Europa.

Natuurhistorisch museum, Maastricht

In het Natuurhistorisch Museum Maastricht worden omvangrijke collecties beheerd op het gebied van de geologie, paleontologie, flora en fauna van Zuid-Limburg en omgeving. In moderne exposities wordt een beeld gegeven van het ontstaan van het huidige landschap.

Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden

Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden.

Natuurmuseum Nijmegen

Het Natuurmuseum is een kennis- en informatiecentrum waar je alles vindt  over de planten, dieren en recreatie-activiteiten in de Gelderse Poort, het rivierenland en de heuvels tussen Nijmegen, Groesbeek en Zevenaar.

Natuurmuseum Brabant, Tilburg

Natuurmuseum Brabant wil door middel van tentoonstellingen en educatie de waardering voor de natuur bij een breed publiek bevorderen

Natuurhistorisch museum, Rotterdam

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is een museum met bijzondere aandacht voor de natuur en de natuurhistorie van de regio Rotterdam en de rest van de wereld.

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum: een wetenschapsmuseum waar bezoekers op een inspirerende manier zelf op onderzoek gaan naar wetenschap en de universiteit. Het museum bevat o.a. een collectie opgezette dieren, skeletpreparaten en preparaten op alcohol of terpentijn.

Terra Maris - Museum voor Natuur en Landschap, Oostkapelle

Terra Maris - Museum voor Natuur en Landschap, Oostkapelle

Teylers Museum, Haarlem

Het Teylers Museum wil dienstbaar zijn aan de samenleving door mensen aan te moedigen zélf de wereld te ontdekken en te genieten van kunst en wetenschap. Het museum heeft o.a. een grote collectie fossielen.

Musea in het buitenland

Kijk hiervoor op de List of natural history museums op Wikipedia.

Körperwelten der Tiere
Een bijzondere tentoonstelling is Körperwelten der Tiere van de Duitse anatoom Gunther von Hagens. Met zijn plastinatietechniek zette hij eerder mensen op en nu ook dieren. De tentoonstelling reist momenteel de wereld over. Klik hier voor een interview met Gunther von Hagens.