Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Dierenkunst op straat 

Overal in steden en dorpen is in de openbare ruimte 'dierenkunst' te zien. In de vorm van beelden, ornamenten op gebouwen, bruggen, fonteinen, reliëfs, gevelstenen en monumenten. Het dier kan zijn verbonden aan een stad. Het komt dan voor in het stadswapen en is vaak ook in het straatbeeld terug te vinden. Denk aan de ooievaar in Den Haag. Het dier kan ook de functie van een gebouw benadrukken, bijvoorbeeld dieren op een waag waar vroeger vee werd verhandeld. Het kan ook gaan om een symbolische betekenis. Zie hiervoor de pagina over symboliek en dieren.
Een korte impressie van dierenkunst op straat vind je hieronder.
Wil je meer zien? Loop dan eens één van de stadswandelingen langs dierenkunst die het Dierenmuseum heeft gemaakt.

Dierenbeelden

Meer dierenkunst in Nederland is te vinden op de website Mens & Dier in steen en brons.

Ruiterbeelden

Standbeelden worden ter ere of ter nagedachtenis van iemand in de openbare ruimte neergezet. Veel personen zijn, indien zij ruiter waren, afgebeeld op hun paard.

Ornamenten

Veel kunst is ter versiering van de leefomgeving. Daarbij worden vaak dieren afgebeeld. Ze worden als ornament gebruikt op bruggen, deuren, fonteinen, gebouwen, gedenkstenen/monumenten, hekwerk, standbeelden, tegels, vloeren, uithangborden en windwijzers.

Van oudsher werden dierenfiguren vaak als ornament gebruikt op overheidsgebouwen en op religieuze gebouwen zoals kerken en tempels. Ook de rijke mensen versierden hun huizen met dierlijke ornamenten zoals leeuwen. Leeuwen, als koning van het dierenrijk, geven een zekere status. Fonteinen dien(d)en vaak ter verfraaiing van de stad, het dorp, paleizen of andere gebouwen. Ze waren/zijn vaak een statussymbool van machthebbers, rijken en projectontwikkelaars, maar zorg(d)en ook voor verfrissing en drinkwater. Vaak werden ook dierenfiguren voor de fonteinen gebruikt. Met name in de tijd van de barok (17e eeuw en 1e helft 18e eeuw) werden fonteinen gewaardeerd. Uit die tijd dateren ook de fonteinen in de tuinen van Versailles en de fontein in de tuin van Paleis 't Loo.

Ornamenten op gebouwen

Bruggen

Fonteinen

Hekwerk

Antieke tegels

Uithangborden

Windwijzers

Monumenten en gedenkstenen

Ga hier naar de pagina met monumenten die speciaal zijn opgericht voor dieren.

Terug naar boven