Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Dieren in de schilder- en beeldhouwkunst

Wat is kunst?

Er is geen precieze definitie van kunst, maar kunst vormt een onderdeel van cultuur en in de kunst wordt de cultuur weerspiegeld. Kunst, in diverse vormen, is verbonden met de menselijke behoefte om te creëren. Het is een vorm van expressie die zich op verschillende manieren uit. Kunst toont vaak de schoonheid van het leven en de wereld om ons heen. Het leven of de wereld wordt dan vaak natuurgetrouw weergeven. Het is bedoeld om ons te behagen, om van te genieten. Het kan echter ook gaan om decoratieve of religieuze uitingen of het bekritiseren of ter discussie stellen van iets. Veelal laten kunstenaars het aan de kijker om zelf een interpretatie aan hun kunstwerk te geven en er over na te denken. Iedereen is immers verschillend.

Schilder- en beeldhouwkunst

De schilderkunst kent diverse genres en de beeldhouwkunst diverse vormen van kunst. Een overzicht hiervan vind je hier. In de loop der jaren zijn er veel kunststromingen ontstaan. Met name de schilderkunst toont ons de positie van het dier in de samenleving en de wijze waarop we met dieren omgaan en omgingen. Van veel vroegere kunstwerken is echter niet bekend wie ze heeft gemaakt. Pas aan het einde van de Middeleeuwen begonnen kunstenaars hun werk te signeren. Dit waren overigens vooral mannen, want er waren maar weinig vrouwelijke schilders en beeldhouwers. Op de pagina over animaliers kun je hier meer over lezen.

Geschiedenis van de kunst

In 2005 maakte de BBC een vijfdelige documentaire 'How art made the world' over de essentie van kunst en creativiteit. De documentaire geeft inzicht in hoe de mens in de loop der jaren kunst maakte en hoe kunst ons tot mens maakt. Deel 1 vind je hieronder.

.
Dieren in de kunst

Ook dieren zijn veelvuldig in de kunst te zien en in het verleden werden ze vaak symbolisch gebruikt. Indirect brengen ze dan aan de kijker een boodschap over. Het is soms wel een uitdaging om te achterhalen wat de betekenis ervan is. Op de pagina symboliek en dieren kun je hier meer over lezen. Al in de prehistorie werden er dierenafbeeldingen in grotten gemaakt. Grotschilderingen, tekeningen, schilderijen en beeldhouwkunst zijn de foto's van vroeger. Ze tonen ons hoe de wereld er vroeger uit zag of hoe er tegen de wereld werd aangekeken, welke dieren er toen leefden en hoe we met dieren omgingen. Daarmee krijgen we een beeld van de relatie tussen mens en dier en de ontwikkeling die die relatie heeft doorgemaakt. En zo krijgen we ook meer zicht op onze eigen geschiedenis.

De Dierenwereld

Tegenwoordig weten we meer over dieren dan vroeger. De mens heeft de dierenwereld in beeld gebracht, geordend en bestudeerd o.a. het gedrag, het bewustzijn, de emoties, intelligentie en moraliteit van dieren. Wil je meer weten over wat er nu bekend is over dieren?  Klik dan hier om naar een pagina over de Dierenwereld te gaan of klik hieronder op een thema waar je meer over wilt weten. 

In Nederland kun je de dierenwereld bekijken in natuurhistorische musea, natuurgebieden of via webcams of TV.
Meer informatie daarover vind je hier.

Terug naar boven