Er is relatief weinig discussie over het gebruik van werkdieren in Nederland, maar des te meer over het gebruik van werkdieren in het buitenland zoals ezels, paarden en olifanten.
Er is niet gericht onderzoek gedaan naar het welzijn van werkdieren in Nederland. Wel is er door Wageningen Universiteit en de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan naar het welzijn van gezelschapsdieren zoals fretten, honden, paarden en roofvogels die ook worden ingezet om voor de mens te werken. Uit deze onderzoeken kunnen de welzijnsproblemen die werkdieren in Nederland mogelijk ervaren worden afgeleid.
Van andere dieren is geen onderzoek bekend.
LAST- EN RIJDIEREN
Paarden en ezels
Onder andere Brooke Hospital for Animals en World Animal Protection zetten zich actief in voor het welzijn van werkdieren in het buitenland. Brooke Hospital for Animals doet dat onder andere met klinieken voor last- en rijdieren in India, Pakistan en Egype. Op hun website beschrijven zij de volgende welzijnsproblemen die vaak voorkomen bij paarden en ezels:
|
|
De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn een gebrek aan kennis over de juiste voeding en verzorging van de dieren en een gebrek aan geld. Hier vind je een korte film over de omstandigheden waaronder dieren in Pakistan moeten werken en het werk dat Brooke Hospital for Animals daar verricht.
Brooke Hospital for Animals en World Animal Protection geven hulp door voorlichting en educatie en het verschaffen van gratis veterinaire hulp. Door het welzijn van werkdieren te verbeteren wordt ook bijgedragen aan het welzijn van de mensen die van de werkdieren afhankelijk zijn. Waylon, ambassadeur voor Brooke Hospital for Animals, ging op bezoek in Egypte. Zie hier de documentaire 'Meer dan muziek'.
Olifanten
In Thailand zet de stichting 'Bring the elephant home' zich in voor het welzijn van werk- en straatolifanten. Welzijnsproblemen die de olifanten ervaren zijn o.a.:
Hierbij enkele filmpjes van werkende olifanten
Ook de stichting 'Vrienden van de olifant' zet zich in voor de bescherming van de Aziatische en Afrikaanse olifant.
Klik hier voor een korte film.
Naast het welzijn van werkdieren is er ook zorg of er wel op een respectvolle manier met werkdieren, met name in het buitenland, wordt omgegaan. Argumenten die in dit kader worden genoemd zijn:
Dieren zijn geen werkinstrument
Paarden, ezels en olifanten worden alleen als object/ding gezien waarmee geld kan worden verdiend. De waardigheid van het dier is in het geding. Sommigen spreken ook van uitbuiting van dieren.
Dieren kunnen hun natuurlijke gedrag niet uitoefenen
Met name werkdieren in het buitenland, zoals paarden, ezels en olifanten hebben geen tijd en geen ruimte om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. Dit schaadt niet alleen hun welzijn, maar tast ook hun integriteit aan. Ze kunnen namelijk niet hun 'ingebakken' gedragspatroon vertonen.
Dieren horen thuis in een natuurlijke omgeving
Sommige dieren worden gedwongen om te werken in de stad of in de bakkende zon. Dit is geen natuurlijke omgeving voor een dier.
Dieren worden in gevaarlijke en stressvolle situaties gebracht
Politiehonden en -paarden worden getraind en ingezet bij ME-acties, rellen, etc.
Dieren worden in het buitenland tot het onmogelijke gedwongen
Sommige werkdieren moeten zo hard werken dat ze er dood bij neervallen. De dieren kunnen hun grenzen niet aangeven. Ze sterven een vroegtijdige dood.
Momenteel is er in Nederland geen nieuw beleid voor werkdieren voorzien.