Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Monumenten voor zwerfdieren

Foto: A. Savin - CC BY-SA 3.0

Monument Compassie (2007)

Het monument “Compassie” van de Russische Alexander Tsigal vraagt om respect voor dieren en een menselijke behandeling van zwerfdieren. Het monument is onthuld in 2007 en staat op het metrostation 'Mendeleevskaya' in Moskou.
Het monument is gekomen nadat een zwerfhond Malchik, die werd onderhouden door metroreizigers en metromedewerkers, werd gedood door een fotomodel met een keukenmes.

Foto: Erick1984 - CC BY 3.0

Monument al Perro Callejero (de straathond) (2008)

Een monument voor de zwerfhonden in Mexico van Girasol Botello en Germán Michell dat beoogt de Mexicanen bewust te maken van het misbruik en de verwaarlozing van de duizenden zwerfhonden in Mexico. Het monument is geïnspireerd door Peluso, een straathond. Op de plaquette van het monument staat:

Mijn enige misdrijf was geboren worden en leven op straat of verlaten te worden. Ik vroeg niet om geboren te worden en ondanks je onverschilligheid en je slagen, het enige wat ik vraag is wat er nog over is van jouw liefde. Ik wil niet meer lijden, het overleven van de wereld is gewoon een kwestie van afschuw! Help me, help me alsjeblieft!

Foto: Podemos Animalista Estatal

Monument Callejeros (2018)

Een monument voor zwerfdieren in Valencia (Spanje). Het is gemaakt door beeldhouwster Elena Negueroles. Op het monument staat:
"Om de in de steek gelaten dieren te eren en degenen die voor ze zorgen."


Foto volgt

Monument voor Rufo (2015)

De zwerfhond Rufo leefde zo'n 20 jaar op straat in Oviedo (Spanje) en werd door de inwoners verzorgd. In 2015 kreeg hij een monument.