Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Monumenten voor werkdieren (niet zijnde dieren die voor oorlogen zijn ingezet)


Monument voor St. Bernard hond Barry (1900)

Barry (1800-1814) was een bergreddingshond die werkte voor het Great St Bernard Hospice in Zwitserland. Gedurende zijn leven heeft hij 40 mensen gered. Na zijn dood werd Barry opgezet en tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum te Bern.
In 1900 werd een monument bij de ingang van het Cimetière des Chiens voor hem geplaatst. In 1977 maakte Disney een film over het leven van Barry getiteld 'Barry, of the Great St Bernard'. Zie YouTube.

Foto: Krytal Jeffers

Monument voor werkhonden in dienst (2013)

In Amerika zijn diverse monumenten voor honden opgericht die hebben gediend voor hun land. Links zie je het Military Working Dog Teams National Monument in San Antonio, Texas.

Op de website van de Connecticut Police Work Dog Association, vind je een uitgebreide verzameling foto's van monumenten voor honden in militaire dienst, de zgn. K9-dogs genoemd in Amerika.


Gold Rush Pack Animal Monument (1929)

In Skagway, Alaska, staat een monument voor de 3000 'lastdieren' die tijdens de goldrush van 1897-1898 omkwamen toen goudzoekers met deze dieren over de bergen trokken op zoek naar de rivieren met goud.
Veel dieren, en sommige van hun begeleiders, vielen tijdens deze zware tocht met hun zware bepakking van de smalle paden in de bergen af.Monument voor Balto

Dit monument in Palmer (Alaska) is voor Balto, de leider van de sledehondengroep die in 1925 een vaccin tegen de infectieziekte difterie naar Nome (Alaska) brachten. Hiermee werd voorkomen dat de bevolking van Nome zou sterven aan difterie. In New York (Central Park) staat ook een monument voor Balto.

Meer informatie over Balto vind je hier.

Foto: State Farm - National Fire Dog Monument - CC BY 2.0

National Fire Dog Monument 'From ashes to answers' (2013)

Dit monument is voor honden die helpen bij het onderzoek naar brandstichting. Het monument staat in Washington D.C. en is gemaakt door brandweerman Austin Weishel.