Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Monumenten voor proefdieren

Foto: Tagishsimon - CC BY-SA 4.0

Monument Brown Dog Affair (1985)

In 1906 was al eerder in England een standbeeld voor een bruine hond opgericht. Dit naar aanleiding van de zogenaamde Brown Dog affair, een politieke controverse over vivisectie die plaatsvond van 1903 tot 1910 in Engeland. De controverse ontstond nadat in 1903 William Bayliss aan de universiteit van Londen een illegale ontleding van een hond had uitgevoerd voor een publiek van 60 studenten op een bruine terrier dog. De anti-dierproevenlobbyisten maakten een bronzen standbeeld ter herinnering aan de hond en onthulden dat in 1906 in Battersea. Veel medicijnstudenten ergerden zich aan het bijschrift  "Men and women of England, how long shall these Things be?". In 1910 verwijderde de gemeente het standbeeld vanwege het vandalisme dat er ontstond. In 1985 werd er een nieuw standbeeld voor de hond gemaakt dat nu in Battersea Park staat. Het is gemaakt door Nicola Hicks.

Foto: Irina Gelbukh / Wikimedia commons

Monument voor laboratoriummuizen (2013)

Dit beeld herdenkt het offer van de muizen in genetisch onderzoek die worden gebruikt om biologische en fysiologische mechanismen te begrijpen voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en het genezen van ziekten. Het beeld van de breiende muis staat in het park voor het Instituut voor Cytologie en Genetica van de Russische Academie van Wetenschappen in Novosibirsk. Het ontwerp is van Andrei Kharkevich. Hij zei over het beeld: "Hier worden de beelden van een laboratoriummuis en een wetenschapper gecombineerd omdat ze met elkaar verbonden zijn en één oorzaak dienen." De beeldhouwer is Alexei Agrikolyansky.

Meer monumenten met muizen vind je hier.

Foto: Telstar Logistics

Ruimtehond Laika (1964)

Op 3 november 1957 werd de Russische hond Laika met de Spoetnik II in een baan rond de aarde geschoten. Al eerder waren er zowel door de Sovjet-Unie als door de Verenigde Staten dieren de ruimte ingeschoten, maar die hadden geen omloop om de aarde volbracht. De Spoetnik II was niet ontworpen om weer te landen en verbrandde bij terugkeer in de atmosfeer op 14 mei 1958. Laika was daarvoor echter al dood. Het plan was oorspronkelijk om haar voor die tijd door een vergif in het voedsel te laten sterven, maar in oktober 2002 werd bekend dat Laika al na een paar uur in de ruimte was overleden aan oververhitting en stress voordat de vierde omloop om de aarde ten einde was. In Moskou is in 1964 een monument opgericht voor 'De overwinnaars van de ruimte'. Laika maakt daar ook onderdeel van uit.

Foto: Atlas Obscura - Wikipedia.ru

Ruimtehond Laika (2008)

In 2008 kreeg Laika een eigen monument nabij het Military Medicine Institute van Moskou. Klik hier voor filmbeelden van Laika.


Sam (2016)

Dit beeld met het hoofd van een chimpansee is opgedragen aan de vele dieren die door de Sovjet-Unie werden gebruikt tijdens verkenning van de ruimte in de jaren 1950-1960. De meeste dieren overleefden deze testen niet.
Het beeld is gemaakt door de Oekraïnse kunstenaar Denis Prasolov in de stijl van de Pop Art. Het stond in 2016 in Riga (Letland) tijdens het Sculpture Quadrennial Riga 2016.