Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Leren van dieren

We krijgen steeds meer door dat we kunnen leren van de natuur en de organismen die daar leven.

Biomimicry

Biomimicry is de wetenschap of kunst van het ontwikkelen van technologieën die zijn geïnspireerd op de natuur. De technologieën worden gebruikt in architectuur, chemie, communicatie, werktuigbouw, waterbouw, automotive en design. Enkele voorbeelden van biomimicry zijn:

 • Antibacteriële oppervlaktes geïnspireerd door rood zeewier
 • Branddetectors geïnspireerd door de zwarte dennenjuweelkever
 • Energie-efficiënte gebouwen geïnspireerd door termietenheuvels
 • Hechtdraad, kogelvrije vesten en visdraad zijn geïnspireerd door spinrag
 • Klittenband geïnspireerd door de vruchtjes van het kleefkruid
 • Plakband geïnspireerd door gekko's
 • Robots die bewegingen van insecten imiteren (gekko, kwal, libelle, olifantenslurf, pinguinvogel, Big Dog)

De natuur biedt inspiratie voor nieuwe uitvindingen. Biomimicry bestudeert 'de technologie van de biologie' en probeert om biologische processen, overlevingsstrategieën en ontwerpen van organismen in de natuur na te bootsen om daarmee nieuwe producten en processen te creëren. Het uitgangspunt is dat dieren en planten om ons heen sinds het ontstaan van de aarde (4,6 miljard jaar geleden) door 'research & development', al hebben uitgevonden wat werkt, wat relevant is en wat nodig is om te overleven op aarde. Biomimicry gaat ook over een andere houding jegens de natuur, over duurzaamheid en over een nieuwe manier om biodiversiteit te bekijken en te waarderen.

Hieronder vind je een lezing van Janine M. Benyus, gehouden in 2009, over Biomimicry met een aantal voorbeelden.


Wil je meer weten?

Boeken

 • Benyus, J.M., Biomimicry - Innovation inspired by nature, 2002 (klik hier voor een lezing van Janine M. Benyus uit 2007)
 • Liyanage, A.N., Biomimicry as a metaphor for perfect integration in sustainability, 2010
 • Montana Hoyos, C.A,  Bio-ID4S: Biomimicry in Industrial Design for Sustainability, 2010
 • Passino, K.M., Biomimicry for optimization, control and automation, 2004
 • Swiegers, G., Bioinspiration and Biomimicry in Chemistry, 2012

Website


Paardenworkshops

Volgens paardendeskundigen kunnen paarden ons leren over onszelf. In Nederland worden sinds een aantal jaren 'paardenworkshops' gegeven waarbij volgens paardendeskundigen het paard spiegelt wat jij laat zien: je emoties en je gedrag. Paarden voelen emoties van mensen aan. Ze zijn sensitiever dan wij. Ze kunnen voelen of je angstig, vrolijk, zelfbewust, boos, agressief of verdrietig bent. Paarden zijn bijzonder sensitief voor duidelijkheid, sympathie en (opr)echtheid. Wie dit laat zien, krijgt de leiding. Maar als je innerlijk twijfelt aan jezelf, de ander of de richting, ben je de leiding ook weer kwijt.
Door te werken met een paard kun je inzicht krijgen in vragen als: Hoe communiceer ik? Waarom doe ik wat ik doe? En waarom doe ik hoe ik doe? Ben ik authentiek?  Het spiegelen zie je vooral terug in het gedrag van het paard. Paarden laten met hun gedrag zien welke invloed je – onbewust - op ze hebt. Ze laten zich niet verleiden door uiterlijk vertoon. Ze reageren in het hier en nu op wat bij jou van binnen waar is. De interactie met een paard kan je inzicht geven in je persoonlijke gedrag en biedt de mogelijkheid om te werken aan het ontwikkelen van nieuw gedrag. (Bron: De Baak)