| De maatschappelijke zorg over de visserij heeft vooral betrekking op biodiversiteit en welzijn. De zorg hiervoor is recenter dan de zorg over landbouwhuisdieren. Organisaties die zich in Nederland of vanuit Nederland hier vooral voor inzetten zijn de Vissenbescherming, Sea First Foundation, Greenpeace, Stichting Noordzee, WNF, Sea Shepperd, The Black Fish en Bite Back. Deze organisaties zetten zich ook in voor de zeezoogdieren die worden gevangen. Internationaal zet ook International Marine Mammal Project of Earth Islands Institute Dolphins zich daarvoor in. |
De kennis bij het publiek over de visserijsector is gering. Door verschillende organisaties wordt de werkwijze van de visserijsector en de problematiek wel onder de aandacht gebracht o.a. via:
Films over visserij
Film over jacht op dolfijnen, haaien in Japan
|
Aantasting biodiversiteit als gevolg van overbevissing
|
Korte films over overbevissing
Welzijnsaantasting
Vissen
Dolfijnen, haaien, walvissen
De dodingsmethoden bij deze dieren zijn dieronvriendelijk waardoor de dieren lijden (pijn, stress, angst). Hieronder vind je enkele filmpjes die dit illustreren.
Bijvangsten van dolfijnen, haaien, zeeschildpadden, walvissen, vogels en andere zeedieren
|
Rechtvaardige verdeling van de visvoorraden
Met het oog op overbevissing en afnemende visvoorraden in de hele wereld speelt ook de vraag van rechtvaardige verdeling: Van wie zijn eigenlijk de vissen? Wie mogen er vissen?
Stress bij doden
In Nederland en in andere Europese lidstaten wordt geregeld ijs(water) gebruikt voor het doden van de vis. Aangetoond is dat die manier van doden stress veroorzaakt, die te vermijden is door de dieren eerst te verdoven. Ook het levend koken van kreeften en krabben leidt tot stress en pijn.
Ziekteoverdracht naar wilde vissen
In de viskwekerijen in open systemen waar er een open verbinding is met rivieren of de zee kunnen ziektes worden overgedragen van de gekweekte vispopulatie naar de wilde vispopulatie. Dit komt o.a. voor bij zalm in Canada. Klik hier voor een film van Watershed Watch Salmon en hier voor een film van Farmed Salmon Exposed. De kans op insleep en verspreiding van dierziekten in Nederland is gering, omdat in Nederland viskweek uitsluitend plaatsvindt in gesloten recirculatiesystemen.
Risico's voor wilde vispopulaties
In het buitenland komt het voor dat ontsnapte kweekzalm zicht vermengt met wilde zalm. Dit kan leiden tot zwakker nageslacht.
Geen duurzaam visvoer
Het voer van kweekvis bestaat voor 50 procent uit vismeel dat wordt gemaakt van vis. Zo’n 30 procent van de wilde vis wordt verwerkt tot visvoer. Het kost drie tot vier kilo wilde vis om één kilo zalm te kweken en ongeveer 800 gram voor een meerval.
Overmatig gebruik van antibiotica en pesticiden
Kweekvissen zijn gevoeliger voor infectieziekten, waardoor behandeling met antibiotica soms noodzakelijk is. Het gebruik van antibiotica bij de kweek van vis is per land verschillend. Het is in beeld gebracht door het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Voedsel en Warenautoriteit in hun advies Risicobeoordeling inzake risico's gekweekte vis (2009). BuRO concludeert dat er geen voedselveiligheidsrisico’s zijn bij de consumptie van gekweekte vis. De hoeveelheid aangetroffen bacteriën die resistent is tegen een antibioticum is vergelijkbaar met die in vlees uit de landbouwsector. Ook de monsters visvoer en kweekvis die op chemische verontreiniging zijn onderzocht, blijven allemaal beneden de Europese of Nederlandse productnormen en wettelijk bepaalde limieten.
Gemeenschappelijk Visserbijbeleid
De EU zet zich in voor het behoud van biodiversiteit in de zeeën, bijvoorbeeld door innovatieve vangsttechnieken te stimuleren. Daarnaast is de EU bezig met het instellen van beschermde gebieden in zee.
Onderzoek
In Nederland wordt door IMARES onderzoek gedaan naar diervriendelijke dodingsmethoden, zodat de vissen geen pijn of stress ervaren. In 2010 is het eerste apparaat voor het diervriendelijk doden van meerval in bedrijf genomen. In 2011 zijn de eerste apparaten voor het diervriendelijk doden van paling in gebruik genomen. Deze apparaten moeten nog wel bredere uitrol krijgen.
Keurmerken en VISwijzer voor vis (voor de consument):
Het MSC keurmerk (Marine Steward Councilship) garandeert dat een vis duurzaam gevangen is. De MSC-organisatie is een onafhankelijke organisatie die zich inzet om het visaanbod in de zee voor de lange termijn te garanderen. Ook wil de organisatie de leefomgeving van de vissen gezond houden. | |
Het ASC (Aquaculture Councilship) keurmerk garandeert verantwoord gekweekte vis. Kweekbedrijven kunnen het ASC-keurmerk krijgen als ze aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van toevoegingen en sociale omstandigheden. | |
De VISwijzer geeft consumenten en ondernemers in de visketen informatie over vissoorten die niet overbevist worden of die op een milieuvriendelijke manier worden gekweekt. De VISwijzer is een initatief van de Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds. |
Bronnen/Meer weten?
|
Documentaires
Zie ook films over visserij.
Lezingen