Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Films over de relatie tussen mens en dier

Films zijn er in verschillende vormen. Hieronder wordt ingegaan op documentaires, campagnefilms en animatiefilms.

Documentaires

Er zijn veel documentaires gemaakt over onze omgang met dieren. Ze zijn gemaakt zodat hun verhalen bekend worden bij een breed publiek en ze nodigen mensen uit om na te denken over onze verschillende relaties met dieren.
De eerste kritische film dateert waarschijnlijk uit 1981: The Animals Film. De film toont hoe we met dieren omgaan in de bio-industrie, als huisdier, voor vermaak, onderzoek en in het leger.
In 1983 volgde in Nederland de eerste kritische film over onze omgang met dieren: Dossier Dier van Dirk Boon (1949-2019).
Het Dierenmuseum heeft een overzicht gemaakt van meer dan 200 films, vooral documentaires. Daarmee is een ONLINE DIERENBIOSCOOP ontstaan met films over dieren én mensen.
Ga voor het overzicht naar de pagina Films over dieren én mensen.

Campagnefilmpjes
De dierenorganisaties GAIA en Bont voor Dieren tonen met onderstaande filmpjes onze ambivalente houding jegens dieren.

Bont voor Dieren (2016) - Waar hield de liefde op? (2016)

 GAIA - Waar de liefde voor dieren stopt, begint de onze (2017)


Animatiefilms 

Er zijn ook enkele animatiefilms gemaakt die kritisch zijn over onze omgang met dieren. Na het verschijnen van de film The Matrix (1999) is door het Amerikaanse grafisch bureau Free Range Studios in 2003 een parodie op de film gemaakt: The meatrix. The Meatrix vertelt in de stijl van de Matrix hoe het er aan toe gaat in de meeste veehouderijbedrijven in de wereld.
Opvallend is dat de Amerikaanse fast-casual keten  Chipotle Mexican Grill twee animatiefilms liet maken toen zij over gingen op voor duurzamere dierlijke producten in hun restaurants.

 The Meatrix (2006) 

Steve Cutts - MAN (2013)

Chipotle Mexican Grill - The Scarecrow (2013)

Chipotle Mexican Grill - Back to the start (2011)

In Nederland verscheen in 2012 de animatiefilm Boer Jansen van Arjan Wilschut laat zien hoe een Nederlandse boer verstrikt raakt in de cyclus van efficiëntie: meer produceren tegen lagere prijzen. Daarbij verliest hij het welzijn van de dieren uit het oog.

In de grote Animatiefilms zoals 101 Dalmatiërs (1961), Chicken Run (2000), Ratatouille (2007) en Free Birds (2013) en de films Babe (1995) en Charlotte's Web (2006) met pratende dieren valt ook de nodige kritiek te ontdekken op onze omgang met dieren voor bont, vlees en plaagdieren. De films met pratende dieren tonen indirect kritiek op onze omgang met dieren in de veehouderij.

1961

1995

2000


2007

2006

2013Pandadroom
En dan is er nog de animatiefilm Pandadroom, een computergeanimeerde 3D film die van 2002 t/m 2019 in De Efteling was te zien. De film die is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds probeerde het publiek bewust te maken van de schoonheid van de natuur en de negatieve impact die de mens er op heeft. De film laat drie thema's zien: smeltende ijskappen, vervuiling en vernietiging van de oceanen en houtkap.


Ricky Gervais


De Engelse acteur en groot dierenliefhebber Ricky Gervais maakte in 2003 zijn eerste stand-up show 'Animals' uit bewondering voor dieren.