Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Diervriendelijk(er) leven

In Nederland zijn steeds meer mensen die diervriendelijker willen leven. Veel organisaties hebben handige hulpmiddelen ontwikkeld die het mogelijk maken om diervriendelijk(er) te leven. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en bewust kiest.
Kijk eens wat jij wilt en kunt doen!

Cosmetica en persoonlijke verzorging

 

 

Sinds 11 maart 2013 geldt er een Europees test- en handelsverbod op cosmetica die op dieren is getest. Er mag in de hele Europese Unie geen nieuwe, op dieren geteste make-up, zeep, tandpasta enz. meer verkocht worden. Dit is bepaald in de Europese Cosmetica Richtlijn. Eerder waren er al bedrijven die vrijwillig verklaarden geen dierproeven (meer) te doen of te laten doen. Hun dierproefvrije merken waren jarenlang opgenomen in de Cosmeticagids van de Stichting Proefdiervrij.

Cosmetica bevat vaak wel dierlijke ingrediënten zoals bijenwas, carmine, collageen, elastin, glycerin, hyaluronic acid, keratin, lactic acid, lanol, retinol, stearic acid. De dierenorganisatie PETA heeft een lijst gemaakt met dierlijke ingrediënten die voorkomen in cosmetica, voedsel en andere producten. Op o.a. Beauty without cruelty vind je cosmetica zonder dierlijke ingrediënten en hier vind je een overzicht van andere merken. De producten van LUSH zijn 100% vegetarisch of veganistisch.

Eten

Zo'n 5% van de Nederlanders is vegetariër. Zij eten geen vlees en vis. Klik hier voor een lijst met bekende vegetariërs.
Daarnaast zijn er steeds meer flexitariërs, mensen die één of meerdere dagen per week geen vlees en vis meer eten.
Ongeveer 16.000 mensen in Nederland leven veganistisch. Zij consumeren geen enkel dierlijk product.
Wil je zelf bewuster omgaan met dierlijk voedsel? Hier volgen een aantal tips.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent en bewust kiest

 • Het Voedingscentrum heeft de boodschappenhulp Dierenwelzijn ontwikkeld. Die hulp geeft je informatie over het welzijn van de dieren in de veehouderij, zodat je daarmee rekening kunt houden bij het kopen van vlees en eieren.
 • Er bestaat ook een app QuestionMark die het verhaal vertelt achter de producten die je koopt. Het vertelt hoe producten worden geproduceerd en wat dat betekent voor dierenwelzijn, je gezondheid, het milieu en arbeidsomstandigheden. Met die informatie kun je zelf een bewuste keuze maken.

Eet geen of minder vlees en vis

 • Je kunt er voor kiezen om één of meer dagen per week geen vlees of vis meer te eten en flexitariër te worden of om helemaal geen vlees of vis meer te eten.
 • In 2009 startte Paul McCartney de campagne vleesloze maandag waarmee hij mensen uitnodigde om één dag in de week geen vlees te eten. Klik hier voor een filmpje van de start van deze campagne.
 • Sinds 2012 kent Nederland de organisatie 'Viva Las Vega's' die mensen ook uitnodigt om minder vlees te eten en meer plantaardig. Ieder jaar organiseren zij de 'Veggiechallenge' en 'Veganchallenge'.

Kies voor vleesvervangers

 • Bij iedere supermarkt zijn tegenwoordig lekkere en gezonde vleesvervangers te koop o.a. van de merken Alpro, De Vegetarische Slager, Goodbite, Hobbit, Quorn, Tivall, Valess, Vivera en van het huismerk van Albert Heijn. En natuurlijk zijn vleesvervangers te vinden bij de biologische supermarkten (o.a. Ekoplaza en Marqt).


Sinds 2010 kent Nederland ook De Vegetarische Slager waar vleesvervangers worden verkocht en sinds 2013 is er in Den Haag De Vegetarische Snackbar.

Den Haag kent ook 2 vegetarische supermarkten:
Veggie 4U
Siesan
: De vegetarische toko van Den Haag

Er is ook een webshop waar je vleesvervangers kunt kopen: Veggiedeli.

Wil je meer weten over vegetarisch eten? Kijk dan op de website van de Vegetariërsbond, koop een vegetarisch kookboek of bezoek één van de blogs over vegetarisch eten op internet zoals De Hippe Vegetariër.

Alternatieven voor melk, yoghurt, boter, kaas en ei
Wil je ook melk, yoghurt, vla, boter, kaas en ei vervangen door niet dierlijke producten, kijk dan eens naar de producten van
 • Alpro: vervangers voor melk, yoghurt, vla, room, margarine
  Wilmersburger: vervanger voor kaas
  of kijk op Melk je kan zonder
  Informatie over ei-vervangers vind je hier.

  Het Amerikaanse bedrijf Hampton Creek Foods werkt momenteel ook aan een ei-vervanger met financiering van o.a. Microsoft oprichter Bill Gates. Klik hier voor een filmpje. En hier voor een lezing van Joshua Tetrick, CEO van Hampton Creek Foods.

Eet (meer) plantaardig
Wil je meer weten over plantaardig eten? Kijk dan op de website van:

Websites met vegetarische en veganistische recepten

Vegetarische restaurants


EKO

Beter Leven Kenmerk

Demeter

Graskeurmerk

Label Rouge


Let op keurmerken voor duurzame vis of gebruik de VISwijzer
MSC
Marine Steward Councilship

ASC
Aquaculture Stewardship

VISwijzer

KeurmerkenWijzer

MilieuCentraal heeft een gratis app KeurmerkenWijzer ontwikkeld: deze geeft voor meer dan 100 duurzaamheidskeurmerken en logo's aan of het garanties geeft over milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten, en hoe de controle is geregeld.

Wil je meer weten over de geschiedenis van het vegetarisme in Nederland?
Lees dan het boek 'Het Dierloze gerecht. Een vegetarische geschiedenis van Nederland' van Dirk-Jan Verdonk uit 2009.


Kweekvlees

Momenteel wordt ook gewerkt aan het maken van ‘kweekvlees’ of 'in vitro meat'. Vlees dat in het laboratorium wordt gemaakt door stamcellen uit te laten groeien tot vleesweefsel. In Nederland leidt hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post van de universiteit Maastricht dit onderzoek. Het onderzoek wordt o.a. gesubsidieerd door Google-oprichter Sergey Brin. In augustus 2013 werd de eerste hamburger van kweekvlees in Londen gepresenteerd. Klik hier voor een lezing door Mark Post. Op internet is al werelds eerste (virtueel) kweekvlees restaurant geopend: Bistro In Vitro.

De non-profit onderzoeksorganisatie New Harvest in Amerika doet ook onderzoek naar kweekvlees en geeft op haar website veel informatie over het hoe en waarom van kweekvlees. Ook hebben ze dit filmpje gemaakt. Of en wanneer kweekvlees in de supermarkt te koop zal zijn is nog onbekend.

Geldzaken


Kies voor de bank en verzekeraar die bij je past. De organisaties Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV Mondiaal, Dierenbescherming en IKV Pax Christi hebben samen de Eerlijke geldwijzer ontwikkeld. Op deze website kun je banken en verzekeraars vergelijken op hun investeringsbeleid voor belangrijke onderwerpen als dierenwelzijn, klimaat, natuur, mensenrechten, wapens en arbeidsrechten.
En je kunt met de eerlijke gankwijzer de banken en verzekeraars daarop onderling vergelijken.
De Triodos-bank, ASN-bank en SNS-bank scoren het beste op dierenwelzijn.

 • Wordt donateur of lid van een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van dierenwelzijn. Je kunt deze organisaties ook belastingvrij geld schenken of een organisatie als erfgenaam opnemen in je testament. Voor een overzicht van dierenorganisaties, klik hier.
 • Bij sommige organisaties is het ook mogelijk om een dier symbolisch te adopteren waarmee je bijdraagt aan de verzorgingskosten of de bescherming van een dier.

Huisdieren

 • Overweeg je een hond, kat, konijn of knaagdier te kopen, bekijk dan de tips voor honden of katten op de website van de Dierenbescherming en check of het houden van een hond of kat echt bij jou past. Of kijk op de website van de Hondenbescherming of Sophia Vereeniging.

 • Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren vind je 'Dierenbijsluiters' van meer dan 100 dieren waarin je informatie vindt over hun verzorging, huisvesting, voeding, gezondheid en de kosten die je er aan kwijt zult zijn.

 • Je kunt kiezen voor een hond uit het asiel of voor een rashond van een betrouwbare fokker. De Stichting Dier en Recht heeft een 'Rashondenwijzer' uitgebracht. Deze wijzer heeft als doel om kopers te waarschuwen over de kans op erfelijke aandoeningen bij rashonden. Het overzicht is gemaakt op grond van de meest voorkomende erfelijke ziektes per hondenras.

 • De Stichting Proefdiervrij heeft samen met de Universiteit van Utrecht het huisdier-donorcodicil geïntroduceerd. Als eigenaren van een hond, kat of ander huisdier, kun je je overleden dier ter beschikking stellen aan de wetenschap. Hiermee kunnen proefdieren worden 'bespaard'. Vooralsnog kan dit alleen aan de Universiteit van Utrecht.

Je mening laten horen

Je kunt je mening laten horen over dieren door:


 • Lid of donateur te worden van een dierenorganisatie
 • Petities te tekenen
 • Te stemmen op een politieke partij die zich inzet voor dierenwelzijn. De Dierencoalitie heeft voor de landelijke verkiezingen van 12 september 2012 de dierenkieswijzer ontwikkeld. Een hulpmiddel waarmee je kan beoordelen hoe diervriendelijk politieke partijen zijn en kan nagaan welke politieke partij, wat de omgang met dieren betreft, het beste bij jou past.

Kleding en schoenen

Sommige kleding en accessoires (riemen, tassen, portemonnees) bevatten bont, leer, wol of dons (voering van winterjassen). Vraag je af of je dit wilt of dat je voorkeur uitgaat naar een kledingstuk of  accessoire dat hier geen gebruik van maakt.

 • De Stichting Bont voor Dieren heeft een zogenaamde bontvrijlijst: een lijst van winkels die schriftelijk hebben verklaard geen bont te gebruiken.
 • Sommige mensen vinden het verschil tussen echt bont en nep bont moeilijk te zien. De bonttest geeft uitleg over het verschil of kijk op www.bontkragen.nl 
 • Op grond van de Europese richtlijn 94/11/EG is het verplicht dat er in schoenen wordt aangegeven van welk materiaal deze zijn gemaakt. Je kunt er dus voor kiezen om schoenen te kopen die niet van dierlijk materiaal, meestal leer, zijn gemaakt. De materialen worden per onderdeel van de schoen aangegeven: het bovendeel, de voering en inlegzool en de buitenzool. De materialen worden weergegeven met de volgende symbolen.

Leer

Gecoat leer

Overige materialen

Natuurlijke textielstoffen en
synthetische textielstoffen

Recreatie en sport

 • Dieren worden gebruikt in circussen, dierentuinen, kerststallen, tentoonstellingen en andere (sport)evenementen. Wees kritisch en ga bij jezelf na of je dit soort plekken of evenementen met dieren wilt bezoeken.
 • Wil je paardrijden? Kies dan voor een verantwoorde rijschool.

Tuin

Heb je een tuin? Help de dieren in je tuin de winter door met wat extra voer en zorg.


 • De Vogelbescherming geeft op haar website tips hoe om te gaan met vogels in de tuin. Door het planten van bepaalde planten/struiken kun je ook meer vlinders of bijen naar je tuin lokken.
 • Ook de Dierenbescherming geeft winter- en zomertips.
 • Heb je last van insecten in huis, kijk dan op de website van Milieucentraal hoe je deze kunt voorkomen.
 • Ook de Egelbescherming geeft tips.

Wil je meer weten over hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor dieren en insecten?
Lees dan het boek Diervriendelijk tuinieren van Adrian Tomas uit 2012.

Vakantie

 • Wees kritisch op wat je doet tijdens vakantie. Zwemmen met dolfijnen in een basin? Stierengevechten bijwonen? Op de foto met aapjes, beren of andere exotische dieren? Rijden op een olifant, paard of ezel? In het buitenland is niet altijd aandacht voor dierenwelzijn of sprake van respect voor dieren.
 • Koop geen foute souvenirs. Het Wereldnatuurfonds WNF heeft daarvoor een brochure gemaakt. 
 • Wees kritisch als je dierlijk voedsel in het buitenland eet zoals walvisvlees, hond, slang of schildpad. In het buitenland is vaak minder of geen aandacht voor dierenwelzijn en het behoud van biodiversiteit.

Vrijwilligerswerk

Veel organisaties die zich inzetten voor dieren, nationaal en internationaal bieden vrijwilligerswerk aan. Kijk eens wat bij jou past.
Enkele organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden in het buitenland zijn:

Wonen

Ook in je woning kun je diervriendelijk(er) zijn:


 • Interieur en woonaccessoires: kies voor producten zonder leer of wol en voor verantwoord hout
 • Houten (tuin)meubels: Let op het FSC-keurmerk dan weet je dat je geen hout koopt uit bossen waar diersoorten verdwijnen.


Meer tips om diervriendelijk(er) te leven?

Stichting Dierbewustleven

Ik ben Mals. Jouw guide voor een diervriendelijke lifestyle.