Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Utrechtse Dierenroute: extra route 3

Vanaf de ingang van het winkelcentrum Hoog Catharijne bij het Moreelsepark kun je de basisroute van de Utrechtse Dierenroute (blauw) verlengen met ongeveer 800 meter  m twee grote beelden te zien (rode route: nr. 79 en 80).

Je loopt vanaf het Moreelsepark via de Moreelsebrug over het spoor heen. De brug komt uit op de Rabostraat. Aan het einde links zie je bij het kantoor van de Rabobank een groot beeld met drie paardenhoofden.

79. Paardenhoofden: Denken, kijken en doen (1992)
Eric Claus, Rabostraat

Dit beeld van bijna 10 meter hoog is vervaardigd in opdracht van de Rabobank. De drie paardenhoofden verbeelden het samenspel van kijken, denken en handelen die de kracht van de bank vormen. In de houding van de paarden kun je deze kenmerken herkennen: het eerste paard tuurt gespannen in de verte (kijken), het tweede houdt het hoofd reflectief gebogen (denken) en het derde spant de spieren en kromt de nek alsof het op het punt staat in beweging te komen.

Ga rechtsaf de Croeselaan in en steek deze over bij het Beatrixgebouw/Jaarbeursplein. Op Croeselaan 15 zit voor de deur een reuzekonijn.

80. Zittend konijn (1999)
Tom Claassen, Croeselaan 15

Het konijn van bijna 4 meter hoog lijkt heerlijk te zitten voor de ingang van het gebouw. De Nederlandse kunstenaar Tom Claassen staat bekend om zijn dierenbeelden. Over kunst in de openbare ruimte heeft hij eens gezegd: “Je probeert het toegankelijk te maken. Als de mensen er niets van begrijpen heb je je doel gemist en is het ook niet leuk. Een beetje lief, dat mag best. De omgeving is dus heel erg belangrijk en ik kan het niet nalaten om het ook leuk te maken.

 Als je vanaf het beeld de Croeselaan weer oversteekt naar het Jaarsbeursplein, kun je via de roltrap of trappen naar het NS-station Utrecht Centraal.