Het Dierenmuseum - Het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur

Schilderkunst die onze omgang met dieren toont

We hebben verschillende relaties met dieren en gaan op verschillende manieren met dieren om. Sommige dieren hebben we gedomesticeerd en houden we in onze directe (woon)omgeving, andere dieren leven in het wild. De omgang met dieren is in de loop der jaren veranderd. Dit komt o.a. omdat we anders over dieren zijn gaan denken. Wil je meer weten over het denken over dieren? Klik dan hier

500 miljoen gehouden dieren in Nederland

In Nederland leven meer gehouden dieren dan mensen. Nederland leven zo'n 17 miljoen inwoners en zo'n 500 miljoen dieren. Deze dieren worden gehouden voor:

• de productie van voedsel (425 miljoen dieren in de veehouderijen en 23 miljoen vissen)
  • gezelschap (29,7 miljoen huisdieren)
  • de productie van bont (5 miljoen nertsen)
  • onderzoek (1,2 miljoen, waarvan 589.853 proefdieren en 530.446 op 'voorraad' gehouden dieren)
  • sport (o.a. paardensport, duivensport en hondensport)
  • het verrichten van werk (o.a. politiepaarden en -honden, blindegeleidehonden)
  • vermaak (o.a. dieren in dierentuinen, op kinderboerderijen en in circussen)

Meer informatie over hoe deze dieren worden gehouden vind je op de pagina Onze relaties met dieren.

Wilde dieren
Daarnaast hebben we ook te maken met dieren die leven in het wild: in en om ons huis, in natuurgebieden en in de zee.

Kunst die onze omgang met dieren toont

Onderstaande kunstwerken tonen de verschillende doelen waarvoor we dieren houden en dieren in het wild.
Door op de link van het doel te klikken, kom je terecht op een pagina die je vertelt hoe anno nu met de dieren voor dit doel wordt omgegaan.

BONT

GEZELSCHAPSDIEREN

ONDERZOEK/WETENSCHAP (PROEFDIEREN)

SPORT

VEEHOUDERIJ

VERMAAK

VISSERIJ

WERKDIEREN

OMGANG MET WILDE DIEREN

Meer weten?

Boeken over dieren in de kunst

Musea

Dieren in de oudheid, o.a.

Visserij

Katten