"Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil." - Albert Schweitzer (1875 - 1965)

Kritische kunstenaars

Er zijn veel kunstenaars die via hun kunst de samenleving bewust proberen te maken en willen laten nadenken over onze omgang met dieren. Ze proberen dat vooral te doen door datgene wat onzichtbaar is, zichtbaar te maken aan het grote publiek.

Hieronder een impressie van kunstenaars. 


BANKSY

De Britse kunstenaar Banksy heeft in 2008 'The village petstore and charcoalgrill' in New York geopend: een dierenwinkel met animatronics. Maar is het wel een dierenwinkel? Kijk zelf!

In 2013 liet Banksy een vrachtwagen met knuffeldieren door het Vleesdistrict van New York rijden: Sirens of the lambs.

Fotografie
 Fotograaf Jan van IJken heeft in 2005 het zwart-wit fotoboek 'Dierbaar...' uitgebracht met teksten van Ivo de Wijs. Met zijn boek wil hij niet een oordeel geven, maar wèl vragen oproepen over de manier waarop wij met dieren omgaan en ons hiervan bewust maken.
Op de website van Jan van IJken zijn ook verschillende foto's uit het boek te zien. In 2012 heeft Jan van IJken de film 'Facing Animals' gemaakt.

Jo-Anne Mc Arthur is een Amerikaanse fotografe die in 2013 het boek 'We Animals' uitbracht en haar werk is te zien in de documentaire The Ghosts in our Machine.

Charlotte Dumas is een Nederlandse fotografe die ook veelvuldig de relatie tussen mens en dier fotografeert. Een documentaire over haar werk, getiteld Like an animal' vind je hier.

Een ander fotoproject is Fishlove dat in 2009 in Engeland is gestart om ons te wijzen op de problemen rond overbevissing.

Films

Er zijn veel films gemaakt over onze omgang met dieren: films over verschillende dieren met verschillende verhalen. Filmmakers willen dat deze bekend worden bij een breed publiek.

Het Dierenmuseum heeft meer dan 200 films, vooral documentaires, verzameld en toegankelijk gemaakt via een online 'dierenbioscoop'. Klik daarvoor hier.

Naast documentaires zijn er ook indrukwekkende animatiefilms gemaakt.
Enkele niet te missen animatiefilms vind je hier.


Kunst en taxidermie

Taxidermie is het preparen en opzetten van dieren. Werden dieren in het verleden vooral opgezet vanwege hun schoonheid, de wetenschap of als trofee, de laatste jaren gebruiken veel kunstenaars dode dieren om de ambivalente relatie tussen mens en dier aan de kaak te stellen. Sommige van deze kunstenaars zijn controversieel, omdat ze dieren bewust doden voor hun kunst. Maar ook roept het de vraag op of je een dood wezen mag gebruiken voor kunst.

In 2007-2008 heeft het Historisch Museum Rotterdam, samen met kunstenares Silvia B., de tentoonstelling 'Bloedmooi' vorm gegeven. Het betrof een tentoonstelling over de dubieuze relatie tussen mensen en dieren waarbij allerlei kunststukken, maar ook alledaagse gebruiksvoorwerpen waarin dierlijke onderdelen zijn verwerkt, waren te zien. Doel was om de bezoekers aan het nadenken te zetten over onze omgang met dieren. Op de pagina Dierenkunst vind je meer over taxidermie in de kunst.

Op de website Ravishing Beasts van Rachel Polyquin vind je ook meer over taxidermie. Zij heeft er ook een boek over geschreven 'The Breathless Zoo' (2012).

Enkele Nederlandse kunstenaars die opgezette dieren in hun kunst gebruiken zijn:

 

Stand-up Comedy


De Engelse acteur en groot dierenliefhebber Ricky Gervais maakte in 2003 zijn eerste stand-up show 'Animals' uit bewondering voor het dier. De show is te zien op YouTube.