"Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil." - Albert Schweitzer (1875 - 1965)

Tentoonstellingen over de relatie tussen mens en dier

Hieronder vind je een overzicht van tentoonstellingen die gaan over of raken aan het thema 'de relatie tussen mens en dier' in diverse musea.
Heb je aanvullingen? Mail ze naar info@dierenmuseum.nl


t/m 10 juni 2018: The National Geographic Photo Ark van Joel Sartore


Joel Sartore legt dieren vast als ambassadeurs voor het behoud van biodiversiteit. Het is een ontroerend en visueel krachtig project met studioportretten van dieren, dat zich richt op de fotografie van bedreigde soorten. Sartore fotografeert elke diersoort tegen een zwarte of witte achtergrond. Zo krijgen ze allemaal evenveel gewicht, van een nietig kikkertje tot een machtige olifant. De fotograaf wil met Photo Ark mensen inspireren om deze dieren te beschermen.

Meer info: Museon, Den Haag


1 december 2017 t/m 18 februari 2018: Les Deux Garçons


Het kunstenaarsduo Les Deux Garçons, Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen, richt zich voornamelijk op het onwaarschijnlijke en spannende terrein van opgezette dieren (taxidermie) waardoor ze tot de moderne animaliers, dierenbeeldhouwers, gerekend worden. De opgezette dieren hebben een serieuze boodschap. In deze tentoonstelling willen de kunstenaars de aandacht vestigen op het probleem van klimaatverandering en het publiek aansporen tot een groter respect voor de aarde. Hun tentoongestelde werk staat symbool voor de zorgwekkende staat waarin de natuur zich op het ogenblik bevindt. Bedreigde diersoorten als giraffen en tijgers balanceren op de rand van de afgrond, in een haast dromende toestand wachten zij het moment af waarop de aarde haar natuurlijke evenwicht weer zal vinden. Dit verklaart titelkeuzes als Les rêveurs gelés (De bevroren dromers) en La naissance de l’équilibre (Het ontstaan van het evenwicht).

De dieren die in de werken van Les Deux Garçons zijn opgenomen, zijn een natuurlijke dood gestorven en op legale wijze verkregen.

Meer info: Museum Beelden aan Zee, Den Haag