"Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil." - Albert Schweitzer (1875 - 1965)

Tentoonstellingen over de relatie tussen mens en dier

Hieronder vind je een overzicht van tentoonstellingen die gaan over of raken aan het thema 'de relatie tussen mens en dier' in diverse musea.
Heb je aanvullingen? Mail ze naar info@dierenmuseum.nl


t/m 17 september 2017: Een koninklijk paradijs - Aert Schouman en de verbeelding van de natuur


 Het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792) komt samen in een feestelijke tentoonstelling voor kunst- en natuurliefhebbers.

Absoluut hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en straks in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt. 

Locatie: Dordrechtsmuseum


t/m 5 maart 2017: Alle vogels op een stokje


Van de runderen in de grotten van Lascaux en de draken op Chinees porselein tot de Balloon Dog van Jeff Koons en de Library of the Birds van Mark Dion: dieren hebben kunstenaars van over de hele wereld altijd geïnspireerd. Vanwege hun functie als model, om hun symboolfunctie en wegens hun bijzondere anatomie, vormen en kleuren. Dieren zijn hoofdonderwerp van veel 17de eeuwse schilderijen en jachtstillevens en verfraaien ook aardewerk en stoffen. In de 19de eeuw ontdekt een nieuwe generatie Franse beeldhouwers dieren als onderwerp van grote sculpturen. Zij worden ‘animaliers’ genoemd.

Niet alleen beeldend kunstenaars maar ook vormgevers kijken naar dieren. Vanaf 1880-1890 ontstaat een heel nieuwe vormentaal waarin planten en dieren in gestileerde vorm worden toegepast als versiering. In strakke, repeterende patronen op damast, heel natuurgetrouw op aardewerk of in hout gesneden als onderdeel van een meubel. De selectie dierenkunst die centraal staat in de tentoonstelling bestaat dan ook niet alleen uit schilderijen en tekeningen, maar laat ook meubels, aardewerk en sculpturen zien waarin dieren de hoofdrol spelen.

Locatie: Drents Museum, Assen