"Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil." - Albert Schweitzer (1875 - 1965)

Tentoonstellingen over de relatie tussen mens en dier

Hieronder vind je een overzicht van tentoonstellingen die gaan over of raken aan het thema 'de relatie tussen mens en dier' in diverse musea.
Heb je aanvullingen? Mail ze naar info@dierenmuseum.nl


1 juli t/m 3 september 2017: Dierenkunst van Tom Claassen


Kunstenaar Tom Claassen (1964), bekend van onder meer de grote olifanten langs de A6 in de polder, maakt beelden van dieren, waarbij hij typerende aspecten steeds uitvergroot. Zijn beelden zijn van indrukwekkend formaat en daardoor niet te missen.  Een selectie van zijn werk is gelijktijdig te zien in Kunst in de Nieuwe Kolk (KINK) en de Gouverneurstuin, van 1 juli t/m 3 september 2017.

Meer info: Drents Museum


Vanaf 24 juni 2017 (einddatum onbekend): Wildlife Photographer of the Year 2017


‘s Werelds beste natuurfoto’s van het afgelopen jaar zijn vanaf zaterdag 24 juni te bewonderen in Naturalis.

Locatie: Naturalis, Leiden

15 juni t/m 22 oktober: Genisis van Sebastião Salgado


Genesis is het levenswerk van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor zijn ode aan onze kwetsbare planeet reisde hij naar afgelegen oorden als de Galapagoseilanden, Madagaskar en Antarctica: plekken waar mensen en dieren nog altijd in evenwicht met elkaar en de natuur leven. Met deze foto's toont Salgado ons de schoonheid van de ongerepte natuur en laat hij ons beseffen dat wij onze planeet moeten beschermen.


Locatie: Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

25 mei t/m 15 oktober: The Beauty of the Beast - Dierenkunst van oude en nieuwe meesters


De kunstgeschiedenis begint met dieren: meer dan 30.000 jaar geleden werden ze al door mensen vastgelegd in muurschilderingen. In de eeuwen daarna hebben dierlijke afbeeldingen vooral een symbolische functie. In de middeleeuwen figureren dieren op allerlei schilderijen, maar vanaf de 17de eeuw worden ze heuse hoofdrolspelers. Voor deze tentoonstelling selecteerde het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Antwerpen) werk van kunstenaars uit de 17e, 18e en 19e eeuw en combineert en confronteert deze oude meesters met tientallen hedendaagse kunstenaars.

Locatie: Kasteel Dursel, nabij Antwerpen25 maart t/m 10 september 2017: Tier - Armando, Darwin, Sinke & Van Tongeren


De eerste museale presentatie in de jonge, maar stormachtige internationale carrière van kunstenaarsduo Jaap Sinke en Ferry Van Tongeren, bekend van hun fotografie en Fine Taxidermy objecten. Veel van de werken die worden getoond zijn speciaal voor de historische kamers van het landhuis gemaakt. Fotografie, readymades en theatrale sculpturen van opgezette dieren komen samen met geschilderde en bronzen dieren van Armando.

TIER toont adembenemende composities van dieren geïnspireerd op oude Hollandse meesters als d'Hondecoeter, Asselijn en Weenix; dromerige flamingo's, statige kraanvogels, tijger, neusberen, zwanen en bontgekleurde ara's brengen een uitzonderlijke wereld tot leven.

De relatie van de mens en de natuur; een leidend thema in het werk van Armando, staat in de tentoonstelling centraal.

Locatie: Museum Oud Amelisweerd

t/m 17 september 2017: Een koninklijk paradijs - Aert Schouman en de verbeelding van de natuur


 Het mooiste werk van dierenschilder Aert Schouman (1710-1792) komt samen in een feestelijke tentoonstelling voor kunst- en natuurliefhebbers.

Absoluut hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch met daarop zijn bijzondere dierenverzameling. Deze ‘kamer in het rond’ is onlangs gerestaureerd en straks in het Dordrechts Museum nog één keer te bewonderen, voordat ze weer binnen de muren van het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verdwijnt. 

Locatie: Dordrechtsmuseum

t/m 5 maart 2017: Alle vogels op een stokje


Van de runderen in de grotten van Lascaux en de draken op Chinees porselein tot de Balloon Dog van Jeff Koons en de Library of the Birds van Mark Dion: dieren hebben kunstenaars van over de hele wereld altijd geïnspireerd. Vanwege hun functie als model, om hun symboolfunctie en wegens hun bijzondere anatomie, vormen en kleuren. Dieren zijn hoofdonderwerp van veel 17de eeuwse schilderijen en jachtstillevens en verfraaien ook aardewerk en stoffen. In de 19de eeuw ontdekt een nieuwe generatie Franse beeldhouwers dieren als onderwerp van grote sculpturen. Zij worden ‘animaliers’ genoemd.

Niet alleen beeldend kunstenaars maar ook vormgevers kijken naar dieren. Vanaf 1880-1890 ontstaat een heel nieuwe vormentaal waarin planten en dieren in gestileerde vorm worden toegepast als versiering. In strakke, repeterende patronen op damast, heel natuurgetrouw op aardewerk of in hout gesneden als onderdeel van een meubel. De selectie dierenkunst die centraal staat in de tentoonstelling bestaat dan ook niet alleen uit schilderijen en tekeningen, maar laat ook meubels, aardewerk en sculpturen zien waarin dieren de hoofdrol spelen.

Locatie: Drents Museum, Assen