"Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil." - Albert Schweitzer (1875 - 1965)

Online Dierenbioscoop - Films over dieren én mensen


Er zijn veel films gemaakt over onze omgang met dieren: films over verschillende dieren met verschillende verhalen.

Verhalen die bekend moeten worden bij een breed publiek en die moeten worden gedeeld. Het Dierenmuseum heeft daartoe een selectie van meer dan 200 films, vooral documentaires, gemaakt die uitnodigen om na te denken over onze verschillende relaties met dieren. Daarmee is een online 'dierenbioscoop' ontstaan met films over dieren én mensen die:

  • de relatie tussen mens en dier laten zien
  • ingaan op het thema dierenwelzijn, of
  • de vraag oproepen of we wel op een respectvolle manier met dieren omgaan

    De films zijn ingedeeld naar het doel waarvoor mensen ze gebruiken.

    Sommige films zijn direct online te zien (via YouTube of Vimeo), voor anderen word je doorverwezen naar de website van de filmmaker of distributeur. Daar kun je de films tegen een kleine vergoeding online bekijken of de DVD bestellen.


Klik hieronder voor films over:

Comedyfilms en horrorfilms met dieren vind je niet in de selectie. Die kun je wel vinden in het overzicht van dierenfilms op Wikipedia.
Heb je aanvullingen op de lijst? We horen het graag!

Organiseer je een evenement?
Denk dan eens aan het vertonen van een film! De films op deze website zijn daarvoor zeer geschikt.
Wil je advies over een film? Neem dan contact op met het Dierenmuseum via info@dierenmuseum.nl

Vervolg op het Dieren Film Festival
De Dierenbioscoop is een vervolg op het Dieren Film Festival dat het Dierenmuseum organiseerde in 2014 en 2015 in Filmhuis Den Haag.
Vanaf 2016 gaan we online verder, omdat de films waarvan wij vinden dat iedereen ze moet hebben gezien zo voor iedereen makkelijk toegankelijk zijn. Bovendien kun je ze dan bekijken wanneer het jou uitkomt.

 


Lezing 'Dieren in de film - vroeger & nu'
Dieren spelen een rol op het witte doek sinds het bestaan van de film. Hoe heeft dit zich ontwikkeld? In welke filmgenres komen dieren voor en in welke rol?  Films geven ons hiermee verschillende beelden van dieren, maar in hoeverre berusten deze op de werkelijkheid?  En in hoeverre beïnvloeden ze ons denken over dieren? Heb je interesse in deze lezing door het Dierenmuseum? Neem dan contact op via info@dierenmuseum.nlDierenfilmfestivals in de wereld

In de volgende landen bestaat een dierenfilmfestval waar films worden vertoond over de relatie tussen mens en dier. Daarnaast zijn er ook diverse wildlife en/of natuurfilmfestivals.